Liittovaltuutetut vastaavat/3-4

05.09.2011

KUY:n nettisivujen toimitus lähetti perjantaina (30.8.2011) SUL:n liittovaltuuston jäsenille kyselyn huippuyleisurheilumme tilasta ja näkymistä. Esitimme vain yhden kysymyksen: "Mitä yleisurheilussamme pitäisi mielestäsi tehdä kansainvälisen arvokisamenestyksen turvaamiseksi tulevina vuosina?

- - -

JUHANI RAJAMÄKI, UUSIMAA:

Daegun kisat olivat täydellinen katastrofi, ei yhtään pistesijaa eikä mitalia, muita sijoituksia vain muutama. Liiton tavoite on vahvistetun strategian mukaan 2 mitalia, 4 pistesijaa ja 6 urheilijaa 9-16 joukossa. Eihän meillä ollut kisoissa edes urheilijoita niin paljon, jotta tuo tavoite voisi täyttyä.

Tavoitteet ovat olleet täysin  epärealistisia jo pidemmän aikaa ja valmennusjohto ei ole millään tasolla ymmärtänyt missä todellisuudessa mennään. Tätä osoittaa mm. puolikuntoisten Pitkämäen ja Torron värvääminen kisoihin. Onko ollut pelkona, että joukkue kutistuu ihan olemattomaksi?

Valintakriteerit pitäisivät olla selkeät ja myös huippu-urheilujohtaja Mäkelän tiedossa. Kisoihin ei lähetetä urheilijoita, jotka eivät edes  lääketieteellisesti ole siinä kunnossa, että menetystä voidaan odottaa. Edelleen tapaus Ruuskanen, jonka osalta voitiin heti arvioida jo ennen oikeusturvalautakunnan käsittelyä, että oikeusturvalautakunta muuttaa tehtyä hallituksen valintapäätöstä.

Hallitus ja sen puheenjohtaja keskittyivät vain tekemään vastinetta oikeusturvalautakunnalle, puolustamaan omia päätöksiään, sen sijaan, että olisi mietitty todella muitakin vaihtoehtoja, esim. neljää keihäsmiestä Daeguun jne. Ihmetellä pitää myös julkisuudessa esitettyjä lausuntoja puheenjohtaja Pihlakosken suusta, ensin `´ juristit kävelivät valmennusjohdon ylitse`` tämän jälkeen `´ olisi pitänyt nukkua yksi yö ennen valintoja``. Mäkelä ilmoittaa Daegun kisojen jälkeen, että ``Torro ja Pitkämäki olivat pahoja pettymyksiä``, miksiköhän olivat, ja onko Mäkelällä todella oikeus näin lausua huomioiden hänen esityksensä valita nämä urheilijat kisoihin ?

Mitä nämä kaikki asiat kertovat? Ne kertovat erittäin huonosta johtamisesta ja hallintokulttuurista sekä  SUL:n hallituksen kyvyttömyydestä ottaa se rooli ja vastuu, mikä sille kuuluu.  Liittoa johtaa ja ohjaa nimenomaan sen hallitus, ja nimenomaan sillä on  vastuu tästä huonosta tilanteesta ja huonosta johtamisesta. Kuvannollista on, että liitolle on laadittu strategia, jonka me voimme nettisivulla käydä lukemassa ja tuota strategiaa on kulunut jo muutama vuosi, mutta edelleenkään meillä ei ole edes mitään mittareita, jotka kertoisivat tuon strategian toteutumisesta eli strategia on pelkää sanahelinää.

Mihin hallitus perustaa päätöksensä, jos mikään muuttuja ei kerro edes missä mennään? Nyt tiedetään missä mennään, Daegun muuttuja, eli kovaa alamäkeä. Hallituksessa on pitkän aikaa istunut henkilöitä, jotka ovat vastuussa tästä alamäestä. Kantavatko he nyt tämän vastuunsa sekä tekevät oikean johtopäätöksen toiminnastaan?

Mäkelä ja Pihlakoski ovat toimineet viiden vuoden ajan, laiva ei ole kääntynyt. Mitä tehdään yrityksessä, jonka osakekurssi on syöksynyt tasaisesti kymmenen vuoden ajan ja viisi viimeistä vuotta jyrkentyen? Katsokaa peiliin, älkää selitelkö!
Suomen yleisurheilun ja huippu-urheilun alamäkeä on turha perustella sillä, että lapset nykyään istuvat mielummin tietokoneen ääressä, kuin urheilukentällä. Tämä skenaario on ollut nähtävissä jo 90-luvun puolivälistä lukien. Asiaa on helppo seurata mm. tarkastelemalla arvokisatuloksia tai 10 parhaan urheilijoiden keskiarvoa vuositasolla. Vastauksia ei asiaan löydetä myös mistään huippu-urheilutyöryhmästä. Kaikki tarvittavat seikat ja tiedot miksi olemme tässä jamassa, ovat jo olemassa.

Huippu-urheilutyöryhmän loppuraportti ei tule antamaan mitään yksiselitteistä vastausta ja menestysreseptiä. Jokainen laji joutuu sen ihan itse kaivamaan esiin. Meillä on ihan riittävästi nuoria lupaavia urheilijoita, mutta ne on hukattu pois siinä vaiheessa, kun heidän valmennuksellinen eteenpäin vieminen pitäisi alkaa. Vastaus on käytännössä löydettävissä 16-vuotiaan lupaavan valmennettavan tulevaisuuden suunnittelemisesta. Onneksi tilanne on vielä kuitenkin se, että suuri yleisö ei ole meitä kokonaan unohtanut, mutta tällä menolla suomalaisten kärsivällisyys on koetuksella.

Suomen yleisurheilun ja huippu-urheilun tulevaisuutta pitää lähteä toteuttamaan riittävällä rohkeudella ja poistamalla kirurgin veitsen tavoin tuo jo kuollut liha. Ensimmäiseksi olisi syytä ryhtyä parantamaan  johtamiskulttuuria ja hyvää hallintotapaa, jotta vastaisuudessa voidaan välttää ns. Ruuskaset. Tämä tarkoittaa sitä, että hallitukseen valitaan henkilöitä, joilla on jotain annettavaa, jotka kantavat päätöstensä mukaisen vastuun ja huolehtivat myös siitä, että linjattu strategia toteutuu. Nykyisellään mm. liittovaltuuston kokouksessa hallitus istuu takarivissä, eikä edes puolusta valtuustossa käydyssä keskustelussa tekemiään päätöksiään, kun niitä kritisoidaan. Kummallisena voi pitää myös sitä sääntömääräystä, jossa todetaan, että liittovaltuuston edustajan siirtyessä hallitukseen, hänen tilalleen tulee varamies. Kuinka tieto ylipäätänsä hallituksen linjauksista tai päätöksistä liittovaltuustoon kulkee. Voin vastata, että heikosti. Siirtyykö eduskunnassa kansanedustaja ministeriksi siirtyessään katsomoon?  Miksi esim. huippu-urheilujohtajan tai talouspäällikön valitsee hallitus? Eikö toimitusjohtajan vastuuseen kuulu valita omat työntekijänsä, millä tulos aikaansaadaan. Toimitusjohtajan rooliin kuuluu tulos tai ulos periaate sekä hänen pitäisi hallituksen ohella kantaa vastuu.

Käytännössä SUL:ssä ei ole sellaista johtamiskulttuuria ja vastuusuhteita, vastuullisia toimenkuvia hallituksessa ja työntekijöiden osalta, jotka tuottaisivat tehokkaasti nimenomaan hyvin perusteltuja päätöksiä, vaikka kysymys on yritysmaailmaankin  verraten huomattavaa liikevaihtoa tekevä yhteisö.  
Käytännössä hallituksen jäsenten lukumäärää pitäisi alentaa ja piirejä yhdistää, määrä ei korvaa laatua periaatteella, mutta tämä lienee ns. ´´poliittisesti mahdotonta``. Joka tapauksessa kuitenkin hallituksen jäsenten toimenkuvia tulisi täsmentää ja parantaa sekä koko huippu-urheiluorganisaatiota laihduttaa. Organisaation palveluksessa on paljon lajijohtajia ja valmentajia, joiden roolia olisi täsmennettävä, sekä osa kokonaan poistettava. Raha olisi käytettävä huomattavasti tehokkaammin. Tulevaisuus ja tuloksellisuus synnytetään seuroissa ja niiden valmennusjärjestelmissä, ei liiton lajijohtajien toimesta. Tukea tarvitaan siten lähinnä päivittäisvalmennukseen ja seurojen nuorisovalmennukseen. Ammattimaisuus tarkoittaa tällöin palkattuja seuravalmentajia.

Strategiassa on linjattu erilaisten opiskelupaikkakunnille tai hallipaikkakunnille ym. muodostettavia harjoitteluryhmiä, joissa urheilijat saisivat parempaa valmennusta. Käytännössä tämä tilanne ei ole toteutunut eikä onnistunut. Näihin harjoittelupaikkakunnille eivät ole päässeet edes ne parhaat urheilijat, vaan paikat on jaettu suosien hallipaikkakunnilla toimivia seuroja (esim. Mäkelänrinne) tai yhteistyö oman päivittäisvalmentajan kanssa on kokonaan unohdettu tai se ei muutoin toimi. Kannattaako liiton olla tällaisessa yhteistyössä mukana?

Linjauksissa esitetään valmennusryhmiä, mutta kokonaan unohdetaan se, että todellisuudessa yksi valmentaja, oli hän ammattilainen tai ei, ei voi kunnolla valmentaa kovin montaa urheilijaa. Käytännössä silloin tukea olisi suunnattava seurojen valmentajaresurssien lisäämiseen, koska harjoittelupaikkakunnat ja niihin otettavat urheilijat eivät ole muutoin riittävässä päivittäisessä valmennuksessa ja ohjauksessa, jollei resursseja sitten lisättäisi todella huomattavasti.

Strategiassa unohdetaan myös se, että Suomen huippu-urheilijat ovat usein myös pieniltä paikkakunnilta ja aina ei olla valmiita muuttamaan johonkin seurakeskukseen. Tulosta on kuitenkin syntynyt, vaikka valmentajana on toiminut oma isä tai äiti tai seuran ainoa valmentaja. Miksi tämä olisi sen huonompi vaihtoehto seurakeskusten rinnalla? Tällöin olisi huolehdittava vain tämän valmentaja-urheilijaparin edellytyksistä valmentautua.  En mitenkään voi ymmärtää, miksi tämä olisi sen huonompi vaihtoehto.

Tarkasteltaessa aikaisempaa esim. olympiaurheilijoiden menestystä voidaan havaita, että menestyksen taustalla useasti on juuri tämänlaatuinen tausta. Usein voidaan sanoa valmentajan ja urheilijan tullessa samasta perheestä, että huippu-urheiluun juuri panostetaan säästämällä muissa asioissa riittävällä intohimolla. Tuki tulisi tällöin muodostaa siten, että huippu-urheilija voisi tehdä tuota työtään ja harjoitella taloudellista huolista vapaana sekä hänen valmentajallaan olisi varattava mahdollisuus uhrata työpanostaan valmentamiseen, ei siirrellä urheilijoita jonkun muun tahon valmennukseen.  Käytännössä lajivalmentajien toimesta on kokonaan unohdettu tämän tyyppinen kanssa käyminen ja valmentajien sekä urheilijan sparraaminen.


Huippu-urheilu organisaatiossa olisi luovuttava pitkälti Suomessa tapahtuvasta leirityksestä tai sitten niiden sisältöä pitäisi todella voimakkaasti muuttaa. Nykyisellään leirit ovat ajan ja rahan haaskausta. Paremminkin rahat olisi laitettava ulkomaanleirien kustantamiseen.
Eli:
1.    Hallituksen asemaa ja toimenkuvaa sekä roolitusta olisi täsmennettävä, hallituksen jäseniltä olisi edellytettävä tiettyjä referenssejä kuten toimista tällä hetkellä seuratoiminnassa tai muutoin seurakentällä tai valmennuksen parissa
2.    Liittovaltuuston otettava se rooli mikä sille kuuluu
3.    Hallintokulttuuria ja informaatiota parannettava, julkisuutta sekä laajempaa keskustelua asioihin tekemällä päätöksistä mahdollisimman julkiset ja perustelut läpinäkyviksi
4.    Puheenjohtajaksi tarvitaan henkilö, joka tuntee seurakentän ja aktiivisesti ajaa yleisurheilun asiaa nimenomaan pitäen yhteyttä kotimaassa valtiovallan edustajiin, kuntiin, järjestöihin, olympiakomiteaan jne.
5.    Piirien määrää vähennettävä, luotava elinvoimaisempia piirejä, seurojen yhdistymisiä tuettava
6.    Huippu-urheiluorganisaatio olisi rakennettava kokonaan uudelleen, tekijöitä vähennettävä, toimenkuvat täsmennettävä, tulosvastaavuus saatava esille, rahat kohdistettava seuratoimintaan ja sen päivittäisvalmennuksen sekä nuorisovalmennuksen tukemiseen, huolehdittava valmentaja-urheilija työparin taloudellisista mahdollisuuksista valmentautua
7.    Luoda huippu-urheilijoille tukiverkko, manageri, ravintovalmentaja jne.
8.    Leiritysjärjestelmä kokonaisuudessaan uudistettava

Kuten nähdään tehtävää on paljon. Nyt olisi tärkeintä päästä tuosta jähmeydestä irti ja panostaa siihen, että koko organisaatio saadaan toimimaan. Se ei tapahdu muutoin kuin ottamalla voimakkaasti kantaa , keskustelemalla, ja sitten vaikka tarvittaessa äänestämällä, niin lopputuloksena saattaa Rio de Janeirossakin olla muutama mitalikin.

Järvenpäässä 3.9.2011

Juhani Rajamäki
Uudenmaan piirin ja Keski-Uudenmaan Yleisurheilijat Ry puheenjohtaja

- - - -

JOUNI HYTTINEN, POHJOIS-KARJALA
Huoli on monella tapaa katsotuna  aiheellinen ja olen huomannut monen jakavan sen. Kysymykseesi on kuitenkin mahdoton vastata näin pikaisesti, koska yleisurheilu Suomessa on kuitenkin rakentunut niin monesta yksittäisestä asiasta ja jokainen niistä osaltaan vaikuttaa kansainväliseen menestykseen.

Liittovaltuusto ei ole taho, jossa tehdään yleisurheilulle nopeita operatiivisia päätöksiä.
Liittovaltuuston tehtävänä on strategian tekeminen ja sen määräaikainen tarkastelu ja se ei ole edes yhden vuoden asia.
Yllämainitusta syystä en näe mahdolliseksi ottaa kantaa esitettyyn kysymykseen tässä yhteydessä.

JOUNI HYTTINEN

28.06.2012Youth Athletic Games päätökseen
26.06.2012Yag alkoi
17.06.2012Niina Kelo EM-joukkueeseen
17.06.2012Lajikarnevaalit päätökseen
14.06.2012Lajikarnevaalit alkoivat
13.06.2012KUY hallitsi Vattenfall-kisaa
10.06.2012Antti Kempakselle SM-hopeaa
10.06.2012Neljä mestaruutta junnuotteluista
03.06.2012Niina Kelo otteli itsensä EM-kisoihin
02.06.2012Tiina Puranen kahdeksas Tukholmassa
01.06.2012Urheilijastipendejä jaettu!
31.05.2012Niina Kelo ottelumaaotteluun
27.05.2012Pm-junnuviesteissä menestyksekäs päivä
21.05.2012KIITOS kaikille Kunniakierrostapahtumaan osallistuneille!
14.05.2012Kesän Urheiluleirin ilmoittautuminen on auki!
12.05.2012Aikuisille yleisurheilukoulu
05.05.2012Tiina Puranen viides HCR:llä
05.05.2012Pm-maastoista 14 mitalia
01.05.2012Uusia tuulia Monte Gordosta
21.04.2012SM-maantiejuoksuista menestystä sekä epäonnea
15.04.2012Leiriterveiset Niinalta
11.04.2012Veteraaneille MM-menestystä
03.04.2012Antti Kempas leireilee taas Etelä-Afrikassa
27.03.2012Leiriterveiset jatkuvat
21.03.2012Antin ja Niinan leiriterveiset
19.03.2012Minna Mörskylle kuulahopeaa
13.03.2012Blogikirjoitukset jatkuvat
12.03.2012Hienoa tunnelmaa ja menestystä Tampereella
04.03.2012Kolme mitalia talviheitoista
02.03.2012Seuraleiri 18.-20.5. Pajulahti!
27.02.2012Kuuden mitalin hallikausi
23.02.2012Nuorten SM-hallit Kuortaneella
13.02.2012Varaa paikkasi juoksukoulusta!
28.11.2011KUY juhli menestystään
18.11.2011Eemeli Kiiski sai luvan astmalääkitykseen
19.10.2011Joni Rouhiainen haluaa lisää SM-mitaleja
16.10.2011KUY seuraluokittelun 13:s
15.10.2011Eveliina Määttänen ei vähän tyydy
25.09.2011KUY pisti LUMin ahtaalle
25.09.2011Puranen 56:s Berliinissä
25.09.2011Petri Ihanderin urakka tuplaantuu
24.09.2011Robin Ryynänen etenee maltilla
24.09.2011Kempas teki A-rajan
23.09.2011Kempas olympiarajan kimppuun
22.09.2011Mikko Halvari lopettaa
22.09.2011Puranen Berliinin maratonille
22.09.2011Tule mukaan maratonkouluun!
17.09.2011Rouhiainen vireessä Norjassa
14.09.2011Maaottelu veti tv:n ääreen
14.09.2011Piia Jäntti aloitti nuorisopäällikkönä
13.09.2011KUY 12:s Vattenfallin finaalissa
12.09.2011Kiiski ja Rouhiainen PM-kävelyihin
12.09.2011Määttäselle paras sijoitus maaottelussa
06.09.2011Liittovaltuutetut vastaavat/7
06.09.2011KUY voitti nuorisocupin
05.09.2011Kelo ja Loikkanen Ruotsin kaatoon
05.09.2011Liittovaltuutetut vastaavat/5-6
05.09.2011Liittovaltuutetut vastaavat/3-4
05.09.2011Liittovaltuutetut vastaavat/1-2
05.09.2011Eve Määtäselle kulta ja hopea KLL-kisoissa
04.09.2011Lanamäki suomii kovin sanoin
03.09.2011Kempakselle hylky
29.08.2011L-UU ohitti KUY:n
29.08.2011Ihander: Kaikki meni nappiin
28.08.2011Petri Ihander venyi SM-kultaan!
28.08.2011Rajamäki seitsemäs
27.08.2011Rajamäki kahdeksantena
27.08.2011Kytölä 9:s, Chorin 11:s
27.08.2011Pelttari ehti ensimmäisenä
24.08.2011Loikkanen vei kiekkokarsinnan
24.08.2011Eve Määttänen Ruotsin kaatoon
24.08.2011Kempaksella vastoinkäymisiä
23.08.2011Raimo Stenvall Kunniakierroksen ykköskerääjä
23.08.2011"Junnuketju" kommentoi MM-kisoja
23.08.2011KUY nuorten SM-otteluissa
23.08.2011Kelo ja Loikkanen katsastavat
22.08.2011Seuraluokittelu, tilanne 22.8.
22.08.2011Kalevan Malja - uusi päivitys
21.08.2011KUY taas 18:s Kalevan maljassa
20.08.2011Puranen kahdeksas SM-maratonilla
20.08.2011Kiiskille SM-pronssi
18.08.2011Kisaraportti 16-17v. SM-kilpailuista
18.08.2011Vielä kahdet junnu-SM:t
17.08.2011Tiina Puranen SM-maratonille
16.08.2011Kankkusen tulos SE
15.08.2011Uusin Poutsun blogi...
14.08.2011Ryynänen ja Määttänen jatkoivat vahvasti
14.08.2011Ryynäsestä Suomen mestari
07.08.2011Miikka Kelo 11:s
07.08.2011Kelo viides kiekossa
06.08.2011Ottelukulta Kelolle
06.08.2011Niina jatkoon, Nina ei
05.08.2011Loikkaselle 12. kiekkomitali
05.08.2011Kelolle 28. Kalevan kisamitali
05.08.2011Kelo johtaa 7-ottelua
04.08.2011Kempakselle pronssi, Kiiski taas viides
01.08.2011Yhdeksän Kalevan kisoihin
01.08.2011Junnujen 9-15 piirinmestaruuskisoista rohmuttiin mitaleita oikein urakalla!
28.07.2011Poutsun uusin blogi
27.07.2011Daegu vielä Kelon mielessä

Näytä lisää »