Vanhemmille

Yleisurheiluharrastus Järvenpäässä, Tuusulassa ja Keravalla

Seurassamme voi harrastaa yleisurheilua viidellä eri kylällä ja kolmessa eri kunnassa/kaupungissa. Jokaisella paikkakunnalla on omat ryhmät, jossa toimintaa järjestetään. Toiminta alkaa kaksivuotiaista ja jatkuu aina aikuisurheilijoiden harjoituksiin. Voit käydä lukemassa lisää tarkempaa tietoa seurasta seuran esittelysivulta.

Tältä sivulta löydät lisää tietoa asioista, jotka on hyvä tietää lapsesi harrastuksesta ja seurasta, jossa olette.

 

Mitä aloitteleva yleisurheilija tarvitsee?

Vakuutus ja lisenssi

Keski-Uudenmaan Yleisurheilu suosittelee yleisurheilulisenssin sekä lisenssivakuutuksen hankkimista kaikille seuran toiminnassa mukana oleville. 

Yleisurheilulisenssi tarvitaan kun osallistuu yleisurheilun kilpailutoimintaan. Lisenssin yhteyteen voi hankkia myös sporttiturva vakuutuksen, joka kattaa harjoittelussa ja kilpailuissa sattuneet vahingot.

Keski-Uudenmaan Yleisurheilun ryhmiin ilmoittautuminen ei sisällä yleisurheilulisenssiä. Harrastajan tulee hankkia lisenssi itsenäisesti.

Kengät ja muut varusteet
Harjoituksissa tulee olla lenkkarit, joilla pärjää myös ensimmäisissä kilpailuissa aivan hyvin. Seuran toimistosta löytyy käytettyjä sekä myytäviä piikkareita, kun haluaa panostaa varusteisiin. Sadesäällä ei suositella kumisaappaita, sillä ne ovat vaaralliset. Emme myöskään toivo sandaaleita tai tennareita harjoituksiin. Kenkien lisäksi lapsella tulee olla ulkoliikuntaan soveltuvat vaatteet. Sadepäivinä harjoitukset pidetään normaalisti ulkona, joten pukekaa lapsen päälle sadetta kestävät vaatteet.

Talvella sisäharjoituksissa lapsella tulee olla sisäliikuntaan soveltuvat vaatteet (trikoot/shortsit/collegehousut ja t-paita), sekä lenkkarit, joista ei saa lähteä jälkiä lattiaan. Osa harjoituksista järjestetään myös jäähallien juoksusuorilla, jossa tulee olla pitkät housut ja pitkähihainen paita, joiden päällä mielellään tuuliasu.


Juomapullo
Harjoituksiin tulee ottaa mukaan aina oma juomapullo ja janojuomaksi suositellaan vettä. Juomapulloon kannattaa kirjoittaa oma nimi.

Seura-asu
Alkuun riittää, että lapselle ostetaan seuran t-paita, jossa komeilee Sulo-Siili (hinta 10€). Lisää muista seuran asuista löytyy nettisivuiltamme ("Seura-asut" -kohdasta vasemmasta valikosta).

Kilpailut
Seura tiedottaa omilla nettisivuilla sekä s-postilla kilpailuista, joihin toivomme lasten osallistuvan. Harjoitusmaksu kattaa pm-kilpailuiden ilmoittautumismaksut, sekä seuran omien kilpailuiden osallistumisen. Kilpailuissa lapsilla tulisi olla seuran kisa-asu tai siilipaita ja musta alaosa. Yleisurheilu- ja harjoitusryhmien urheilijoille kilpaileminen on vapaaehtoista.

Harjoitusmaksu
Uusi yleisurheilusta kiinnostunut on tervetullut käymään harjoituksissa tutustumassa kaksi kertaa, mutta ensin tulee tehdä ilmoittautuminen (ilmoittautumisen yhteydessä saa laskun). Tutustumisaika on maksuton. Jos lapsi ei halua jatkaa ryhmässä, niin perumme ilmoittautumisen ja laskun. Harjoitusmaksutiedot löytyvät ryhmien tiedoista seuran nettisivuilta.

Maksettuja harjoitusmaksuja ei palauteta. Laskutuksesta vastaa toiminnanjohtaja.

Lasku tulee ilmoittautumisen yhteydessä. Harjoitusten lopettamisesta tulee ilmoittaa toimistoon, joko toiminnanjohtajalle tai nuorisopäällikölle.

Ryhmätiedot
Löydät lapsesi ryhmän ohjaajan tiedot MyClubista (jäsenrekisteripalvelu). Toivomme, että vanhemmat muistavat ilmoittaa ohjaajalle aina kun lapsi ei voi osallistua harjoituksiin. Ohjaajat eivät vastaa viesteihin, joten jos haluat kysyä jotain, niin ohjaajalle kannattaa soittaa. Jos osoitteenne tai muut yhteystiedot muuttuvat, niin päivitäthän muuttuneet yhteystietosi MyClubiin tai olet asiasta yhteydessä toimistoon, kiitos!

Harjoitusten seuraaminen
Vanhemmat voivat jäädä seuraamaan harjoituksia urheilukentän katsomoon. Talvella tilat ovat rajalliset, joten vanhempien tulee jäädä salin ulkopuolelle.

Toivomme ohjaajille työrauhaa, jonka takia pyydämmekin vanhemmat pois ryhmän läheisyydestä harjoitusten aikana. Harjoitusten yhteydessä on hyvä vaikka lähteä lenkille.

Valmennus ja ohjaus
Seurassamme on mahdollisuus aloittaa jo 2-vuotiaana ja jatkaa aina aikuisurheilijaksi. Liikuntaleikkikoulusta jatketaan Yleisurheilukouluun, jonka jälkeen on mahdollisuus jatkaa harjoitusryhmiin (11-18-vuotiaille) tai siirtyä valmennusryhmiin. Valmennusryhmissä harjoittelu on tavoitteellista ja tähtää kilpailuihin osallistumiseen. Valmennusryhmiä järjestämme 8-vuotiaasta alkaen. Harjoitusryhmissä harrastamista voi jatkaa myös ilman kilpailullisia tavoitteita.

Vanhempainillat
Vanhempainiltoja/infotilaisuuksia pidetään harjoituskausien (kesä/syksy) alkupuolella. Vanhempainilloista tiedotetaan sähköpostilla.

Ohjaajat
Liikuntaleikki- ja yleisurheilukouluja, sekä harjoitusryhmiä ohjaavat noin 30 reipasta seuramme ohjaajaa. Kaikki ohjaajat ovat koulutettuja ja heitä koulutetaan koko ajan lisää. Ohjaajat tunnistat mustista Siilipaidoista.

Aktiivisten vanhempien merkitys
Aktiivinen osallistuminen lasten harrastuksiin on ensiarvoisen tärkeää niin oman lapsen kuin koko seuran kannalta. Mitä enemmän aktiivisia vanhempia seurasta löytyy, sitä vähemmän työmäärä kasautuu muutamalle toimijalle. Kentän laidalta saa uusia ystäviä ja saa olla aitiopaikalla seuraamassa lasten temmellystä harrastuksen parissa. Vanhemmat voivat esim. toimia kuskeina harjoituksiin ja kilpailuihin, kerätä varoja seuralle ja auttaa mahdollisissa kilpailujärjestelyissä. Mitä enemmän aktiivisia taustajoukkoja löytyy, sitä kiinteämpi ja parempihenkinen seurasta muodostuu.  Vapaaehtoistoimijat ja aktiiviset vanhemmat mahdollistavat seuran toiminnan jatkumisen!

 

Pelisäännöt

 Urheilijat:

 • Kuuntelen ohjaajaa ja toimin ohjeiden mukaan
 • Otan muut osallistujat huomioon ja kannustan muita
 • Annan toisille osallistumisrauhan
 • Huolehdin kotona yhdessä vanhempien kanssa mukaan oikeat varusteet
 • Tulen ajoissa paikalle
 • Innostun ja osallistun

Ohjaajat:

 • Ennen harjoituksia: suunnittelen, valmistaudun ja tiedotan
 • Harjoituksissa: tulen ajoissa ennen osallistujia paikalle, tervehdin lapsia ja vanhempia, huomaan ja kuuntelen osallistujia, innostan ja kannustan, rohkaisen ja annan palautetta. Otan yhdessä osallistujien kanssa puheeksi millaiset harjoitukset meillä oli.
 • Harjoitusten jälkeen: huolehdimme yhdessä välineet paikoilleen. Lähden itse viimeisenä ja huolehdin, että jokainen pääsee lähtemään turvallisesti kotiin.

Vanhemmat ja huoltajat:

 • Välitän lapseni hyvinvoinnista
 • Huolehdin yhdessä lapseni kanssa oikeat varusteet harjoituksiin mukaan
 • Kiitän ja kannustan lastani
 • Kysyn lapseltani / ohjaajalta miten harjoituksen
 • Olen aidosti kiinnostunut lapseni harrastuksesta
 • Annan ohjaajalle kiitosta ja rakentavaa palautetta ja työrauhan toimia
 • Seuraan harjoituksia yhdessä sovitusta paikasta
 • Osallistun ja sitoudun itse toimintaan mukaan

Ryhmillä voi olla myös omia yhdessä lasten kanssa sovittuja sääntöjä. Nämä säännöt toimivat pohjana ryhmien pelisääntökeskustelulle.

LOPUKSI
Mikäli sinulla jäi vielä kysyttävää, käänny rohkeasti seuran toimihenkilöiden puoleen. Olet tervetullut tutustumaan harjoituksiin ja osallistumaan toimintaan.

Toivotamme sinut lämpimästi tervetulleeksi yleisurheiluharrastuksen pariin!