Eveliina Määttäselle ensimmäinen mestaruus Kalevan Kisoissa

04.08.2019

Kalevan Kisojen viimeisenä kilpailupäivänä aurinko lämmitti Lappeenrannan Kimpisen kentällä huomattavasti lämpimämmin kuin aiempina kisapäivinä. Tämä lämpö siivitti myös KUY:n urheilijat hienoihin suorituksiin. Eveliina Määttänen otti uransa ensimmäisen Kalevan kisavoittonsa ja Petri Ihander oli lähellä ensimmäistä kymmenottelun SM-mitaliaan neljännellä sijallaan. Ja vielä kisojen viimeisessä lajissa nuori Karttu Latvala saavutti 200 metrin finaalissa viidennen sijan.

Määttäselle ilahduttava ensimmäinen kulta

Eveliina Määttänen kirkasti mitalinsa sekä oman kisailmeensä naisten 400 metrin aitojen finaalissa. Ensimmäinen kalevalainen kultamitali tuli erittäin tasapainoisen juoksun ja kesän parhaan loppuajan siivittämänä. Even kesän harjoittelun painopiste on ollut aloittaa maltilla, jotta myös ratakierroksen viimeiset aidat onnistuvat rytmillisesti oikein ja juoksuvauhti säilyy myös loppusuoran loppuun asti. Tämä suunniteltu taktiikka onnistui erinomaisesti. Kilpailun ennakkosuosikki ja kesän kärkinainen Viivi Lehikoinen johti juoksua aina viimeiselle aidalla asti, mutta Määttänen jaksoi loppusileällä rutistaa kilpailun voittoon. Määttäsen loppuaika oli 58,59 Lehikoisen jäädessä kahdeksalla sadasosalla hopealle.

Petri Ihander hienosti neljänneksi

Petri Ihander taisteli miesten kymmenottelussa kaksi päivää todella tiukasti uransa ensimmäisestä Kalevan Kisojen mitalista. Ihander oli koko yhdeksän lajin tiukasti kiinni pronssimitalissa, mutta valitettavasti ottelun viimeisessä lajissa Leo Uusimäki puristi niin kovan ajan 1500 metrillä, että ohitti Ihanderin kokonaispisteissä 63 pisteellä. Petri Ihander teki kuitenkin ennätyspisteensä 6993, jääden harmittavan niukasti myös 7000 pisteen haamurajasta. Viimeisen ottelupäivän avauslajissa 110 metrin aidoissa Ihander avasi mainiolla tuloksella 15,82 ottelupäivänsä. Aitatulos oli vain 14 sadasosaa kesän parhaasta sallituissa tuulissa tehdystä tuloksesta. Päivän toinen laji kiekonheitto ai mennyt aivan nappiin, vaan kesän parhaastaan ja ennätyksestään tuloksella 37,08 Ihander jäi yli kolme metriä. Seiväshypyssä keihäässä tuli taas kesän parhaat tulokset 465 ja 55,65 ja tonnivitoselle lähdettäessä Ihanderilla oli varaa jäädä Leo Uusimäestä noin yhdeksän sekuntia.  Ihander saavutti kuitenkin kunniakkaan neljännen sijan Elmo Savolan ja Juuso Hassin viedessä kaksi kirkkainta mitalia.

Kerttu Latvala taisteli itsensä finaalin viidenneksi

Kerttu Latvala jäi aiemmin juostussa satasen kilpailuissa niukasti finaalin ulkopuolelle, ja varmaankin osin tästä sisuuntuneena tämä KUY:n pikajuoksulupaus juoksi itsensä kakkosen alkueristä finaaliin ajalla 25,20, vastatuulesta huolimatta. Kaksi muuta alkuerää saatiin juosta myötätuulen siivittämänä. Finaalijuoksussa tuhannesosat olivat sitten Latvalan puolella, kun hän kellotti ajan 24,71, ollen finaalin viides. Samalla ajalla kuudenneksi juoksi toisen Latvalan, Hanna-Maarin voittamassa kilpailussa Johanna Kylmänen.

Kokonaisuutena Keski-Uudenmaan Yleisurheilun Kalevan Kisat 2019 sujuivat siis varsin hyvin. Yksi mestaruus ja kaksi pistesijaa tuli seuran palkintolaariin Lappeenrannan siniseltä mondolta.