Aikuisurheilijat SM-hallimenestykseen

27.02.2019

Keski-Uudenmaan Yleisurheilun aikuisurheilijat saivat viime viikonloppuna jalkeille kaikkien aikojen suurimman osallistujajoukon SM-hallikilpailuihin Jyväskylän Hippos-halliin. Kahdeksan urheilijan voimin lähdettiin mitalitaistoihin ja toinen toistaan hienosti tsempaten radoilla ja hyppypaikoilla tehtiin pääsääntöisesti loistavaa tulosta.

Hietanen ja Valkonen mitaleille 200 metrillä

Mitalivauhtia kilpailujen päätöspäivänä sunnuntaina Hipposhallin ratakierroksella 200 metrillä pinkoivat Kalle Hietanen ja Tero Valkonen. Tero Valkonen osallistui Jyväskylässä elämänsä ensimmäistä kertaa virallisiin juoksukilpailuihin, ja heti SM-tasolla kaulaan ripustettiin M40-sarjan hopeamitali. Upea avaus siis kilpajuoksijan uralle. Valkosen hopea-aika kirjattiin tilastokirjoihin 27,11. Jo lauantaina Valkonen pinkaisi 60 metrin alkuerissä personal bestinsä kellottamalla ajan 8,23. Aika ei kuitenkaan aivan riittänyt finaalipaikkaan.

Kalle Hietanen kilpaili liki seitsemän vuoden tauon jälkeen taas pikamatkoilla. Hietanenhan on aikanaan 35-vuotiaiden sarjassa osallistunut myös MM-kilpailuihin Lahden kotikisoissa vuonna 2009. Nyt 45-vuotiaiden sarjaan siirtyessään hän teki talven aikana paluun harjoitusrinkiin, ja heti ensimmäisissä starteissaan osoitti vauhtinsa säilyneen varsin hyvin. Nelivitosten kahdensadan metrin juoksun palkintojen jaossa Hietasen kaulaan kapsahti pronssimitali ajalla 26,13.  Jo lauantaina 60 metrillä Kalle Hietanen oli sarjassaan viides ajalla 7,88. Lupaava paluu ja vain muutaman kuukauden tehokkaamman treenijakson jälkeen.

Piia Jäntin aikuisurheilun ura alkoi erinomaisesti

Viime kesään kansainvälisen jalkapalloerotuomarin hommat toistaiseksi sivuun jättänyt seuramme aiempi nuorisopäällikkö Piia Jäntti aloitti aikuisurheilun kilpailunsa mahtavasti. Heti ensimmäisessä startissaan N30 60 metrillä Jäntti oli pitkään aivan kärkijuoksijoiden tahdissa, johtaen jopa finaalijuoksua heti lähdön jälkeen. Valitettavasti loppuheittäytyminen ei mennyt aivan nappiin, joten Jäntti jäi yhdellä sadasosalla mitalisijasta. Neljäs sija hienolla ajalla 8,76 antaa hyvän alun juoksu-uralle. Ja kun mitalisija jäi vain vaaksan päähän, asetti Piia heti kisan jälkeen tavoitteekseen kesän SM-kilpailut Turussa.

Pietarinen ja Lehtonen myös finaalivauhdissa

Jo parin vuoden ajan kansallisissa aikuiskilpailuissa käynyt Päivi Pietarinen saatiin vihdoin myös mukaan SM-kilpailuihin. Ja hienostihan Pietarinen myös Suomen parhaiden parissa pärjäsi. Nelikymppisten alkuerässään Päivi Pietarinen kellotti oman ennätyksensä 9,23, josta sitten finaalissa nipisti vielä sadasosan. Tuo aika riitti tasaisessa finaalissa N40-sarjan viidenneksi. Asko Lehtonen kilpaili myöskin ensimmäistä kertaa SM-tasolla. 35-vuotiaiden miesten 60 metrillä heltisi heti rekkariaika 8,10, joka riitti finaalijuoksun seitsemänneksi.

Epäonneakin menestyksen lomassa

Menestyshuuman sekaan mahtui toki myös harmeja loukkaantumisten muodossa. Kesken pituushyppykisan Saana Topp lähti pinkaisemaan 35-vuotiaiden 60 metrin pikapyrähdystä. Saanan juoksu valitettavasti tyssäsi heti lähdön jälkeen pohjelihaksen revähdykseen. Onnekseen hän kuitenkin ehti kolme hyppyä ponkaista pituuskasaan, saavuttaen neljännen sijan pituuskilpailussa tuloksellaan 445. Loukkaantuminen oli sikälikin harmillinen, kun aktiivisesti useamman vuoden treenannut Topp oli juurikin toipunut toisen pohkeen vastaavasta vammasta. Toivottavasti vammasta toipuminen sujuu jouhevasti, ja kesän kilpailujen koittaessa seuramme viime kauden parhaana aikuisurheilijana palkittu Saana Topp taistelee taas aivan ikäluokkansa kärjessä.

KUY:n kautta aikain ensimmäiset aikuisurheilun viestijoukkueet kokivat myös hiukan kovia 4 x kierroksen viesteissä. Miesten 45-30-vuotiaiden viestissä oltiin aivan mitalivauhdissa viimeisen suoran alkuun asti. Mutta sitten joukkueen ankkurin Juho-Viljami Kosusen herkkä takareisi revähti, ja Kosunen joutui klenkkaamaan ja hölkkäämään maaliin. Joukkueen Hietanen, Valkonen, Lehtonen ja Kosunen loppuaika 1.50,34 jäi vain vajaat pari sekuntia pronssiajasta. Ilman tuota loukkaantumista pronssimitali olisi varmasti killunut joukkueen juoksijoiden kaulassa. Kenties jopa hopeamitalista olisivat juoksijat taistelleet ehjällä juoksulla. Naisten hyvin valmistautunut viestijoukkue ei sitten Saana Toppin loukkaantumisen takia päässyt ollenkaan matkaan. Joukkue Kati Teirioja, Päivi Pietarinen, Saana Topp ja Piia Jäntti olisi varmasti  taistellut kärkisijoista, mikäli matkaan olisi päässyt.