Kisaraportti 19-22-v SM-kisat

07.08.2017

Yleisurheilun 19-22-vuotiaiden sm-kilpailut järjestettiin Kauhavalla 4.-6.8. Keski-Uudenmaan Yleisurheilulta kisoissa oli mukana 12 urheilijaa. Menestystä saavutettiin myös kiitettävästi. Tuliaisina Kauhavalta saatiin kolme kultamitalia, yksi hopea, kolme pronssia ja kolmepistesijaa. SM-kisoissa 19-sarjan urheilijat pääsivät jahtaamaan myös paikkoja 19-vuotiaiden pohjoismaisiin mestaruuskilpailuihin ja maaotteluun.

Eveliina Määttänen kaksoismestariksi

Eveliina Määttänen hyvästeli nuorten sm-kisakentät näytöstyyliin urakoimalla kisoissa kolme lajia ja saavuttaen kaksi mestaruutta ja yhden pronssimitali. Even ensimmäinen mestaruus tuli perjantaina 400 metriltä ajalla 55,13. Sunnuntaina vuorossa oli kahden lajin päivä, joka piti sisällään 200 metrin alkuerät ja finaalin sekä 400m aitojen finaalin. Lukuisista starteista huolimatta Eve onnistui erinomaisesti molemmilla matkoilla. 400m metrin aidoissa suomenmestaruus tuli jälleen näytöstyyliin ajalla 59,08. Eve täydensi vielä mitalitiliään sijoittumalla 200 metrillä kolmanneksi ajalla 25,31. Kisa oli tiukka, sillä Eve jäi hopeasta vaivaiset kolme sadasosaa, tosin neljänteen sijaankin eroa kertyi vain viisi sadasosaa. Tulos oli Eveliinan kauden paras noteeraus 200metrin matkalla. Eveliina on vuonna 1995 syntynyt urheilija ja nämä olivat hänen viimeiset kilpailut nuorten SM-tasolla.

Saara Hakanen ja Sanni Mahonen mitalirohmuina

Kisojen mitalirohmuja olivat myös Saara Hakanen ja Sanni Mahonen saavuttaen molemmat 19-sarjassa kaksi mitalia.

Saara hallitsi loikkapaikalla ja mestaruus irtosi tuloksella 12,59. Voittotulos syntyi viimeisellä kierroksella mukavaan 1,8 myötätuuleen. Saara täydensi mitalisaalistaan pituushypyn pronssilla. Kisa käytiin vastatuuleen, minkä takia kilpailijat eivät aivan päässeet tavoittelemaan kauden parhaita tai ennätyslukemia. Pronssimitalin Saara saavutti tuloksella 5,76.

Sanni Mahonen pääsi urakoimaan kisoissa kaikki viisi starttia. Lauantaina vuorossa oli 100metrin alkuerät, välierät, finaali ja sunnuntaina 200metrin alkuerät ja finaali. 100metrillä Sanni kiihdytti finaalissa hopealle ajalla 12,13. Finaali oli erittäin tasainen, Sanni voitti hopean vain viiden sadasosan erolla ennen Turun Weikkojen Taika Koilahtea. Kultakaan ei tosin ollut kaukana, kisojen voittaja Äänekosken Urheilijoiden Aino Pulkkinen kellotti ajan 12,11. Sanni täydensi kisojen mitalisaalistaan niin ikään 200metrin pronssimitalilla, juosten finaalissa kauden parhaansa ajalla 24,99.

Määttänen pronssille, Saari, Immonen ja Mäkelä pisteille

Miesten puolella Jaakko Määttänen pääsi juhlimaan pronssimitalia M19 sarjan 10000metrin kävelyssä. Mitali irtosi ajalla 50.47,55. Jaakolla on mahdollisesti vielä edessään kilpakävelyiden pohjoismaiset mestaruuskilpailut ja maaottelut, jotka kilpaillaan Ruotsissa 19. päivä syyskuuta. Joukkueeseen valitaan kaksi edustajaa 19 ja 22-vuotiaiden sarjaan. Vaikka Jaakko ei omassa sarjassaan päässyt kahden parhaan joukkoon, olisi hän sijoittunut hopealle M22 sarjan kilpailussa.

Arttu Saari oli kisojen yksi positiivisimmista yllättäjistä. Nuori aitajuoksija yllätti juoksemalla M19 sarjan 110m aitojen finaaliin ajalla 15,06 ja sijoittuen lopulta finaalissa kuudenneksi ajalla 15,44. Alkueräsuorituksen arvoa nostaa se, että juoksu käytiin kovaan -2,8 metrin vastatuuleen. Kuudes sija on myös hieno saavutus, koska nuorten sm-kisoissa seuraluokittelupisteitä jaetaan kuudelle parhaalle.

Niin ikään kuudenneksi sijoittui myös Niia Immonen N22 sarjan moukarissa. Niia heitti kilpailuissa 52,22. Kisa kuudennesta sijasta oli tiukka ja lopulta eroa seitsemänneksi heittäneeseen Töysän Vedon Mira Kitulaan kertyi 15 senttiä. Iso kiitos myös joukkueen huoltajalle Taija Partaselle, joka hieronnallaan sai Niian kramppailevat pohkeet asettumaan kisaan mennessä.

Heittolajeista tuli vielä lisää menestystä, kun Myös Iina-Kaisa Mäkelä sijoittui N19 sarjan kuulassa viidenneksi tuloksella 12,04. Myös Iina kävi tiukan kilpailun viidennestä sijasta Kouvolan Urheilijoiden Riikka Purhon kanssa. Lopulta eroa työntäjien välille jäi kolme senttiä.