Valmennuksen vaiheilla

Maanantai 18.1.2016 klo 10:13 - joli


Uusi urheiluvuosi on myös almanakan mukaan alkanut, ja alkuvuoden perinteisen urheilugaalan kuohunnatkin alkavat jo laimentua. Nyt on oiva hetki pakkaspäivän siivittämänä pysähtyä hetkeksi ”valmennuksen vaiheille”.

Seurassamme KUY:ssa on myös alkamassa uusi vaihe, kun seuramme päätoimisten trioon saadaan uusi valmennuspäällikkö vahvistamaan seuratoiminnan kehittämistä erityisesti valmennuksen sektorille. Sain kunnian olla mukana tuossa valintaprosessissa, ja loppuviikosta haastattelimme muutamia hyviä hakijoita, joista seuran hallitus näinä hetkinä tekee lopullisen valinnan. Olemme saamassa piakkoin innokkaan ja idearikkaan urheilun ammattilaisen, joka toivon mukaan saa innostuneisuudellaan ja uusilla ideoillaan hyvin kehittyneen seuramme entistä kovempaan kiitoon. Jo aiemmin olen näillä palstoilla tuonut esille oman näkemykseni seuramme tärkeistä kehityskohteista. Mielestäni yksi avaintekijä on uusien, osaavien valmentajien rekrytointi  ja kouluttaminen seuran valmennustoimintaan. Vain sitä kautta kasvava urheilijajoukkomme saa jatkossakin laadukasta valmennusta, joka on edellytys nuoren urheilijan kehittymiselle SM-menestyjästä jopa kansainväliselle tasolle.

Urheilijoiden taso noussut

Seuran kuuden edellisen toimintavuoden aikana KUY:n valmennusurheilijoiden määrä on kasvanut vuosi vuodelta. Ja myös nuorten menestys SM- kilpailuissa on petraantunut huikeasti ja nuorten maajoukkueisiin olemme saaneet lisää urheilijoita mukaan. Vuonna 2013 ja 2014 maajoukkueurheilijoita seuramme väreissä oli 3 urheilijaa, mutta viime kesänä sinivalkoisissa edustustehtävissä kilpaili menestyksellä jo seitsemän KUY:laista. Ja mikä asiassa on huomionarvoista,  he kaikki ovat vielä alle kaksikymppisiä. Myös SM-mitalistien määrä on kasvanut. Vuonna 2012 seuramme urheilijat saavuttivat 19 SM-mitalia, kun viime kesän(2015) saalis oli 49 mitalisijaa. Huikea tason nosto on siis tapahtunut.  Ja tästä menestyksestä voimme antaa kiitosta urheilijoidemme lisäksi myös harvalukuiselle, mutta laadukasta valmennustyötä tekevälle valmentajajoukollemme.

Valmentajien rekrytointi ja koulutus kunniaan

Tämän tason ylläpitäminen ja edelleen kehittäminen vaatii laajaa ja osaavaa valmentajaverkostoa, sekä ennen kaikkea yhteistyötä valmentajien kesken.  Kun pikaisesti laskeskelin, tuota edellisessä kappaleessa hehkutettua menestystä on ollut turvaamassa vain kourallinen valmentajia. SM-mitalistiemme valmennuksesta on vastannut vain kuusi eri valmentajaa. Ja heistäkin kolmella on vain yksi seuramme urheilija valmennuksessaan. Toki joillakin urheilijoilla on tukenaan kaksikin valmentajaa, mutta siitä huolimatta menestyksemme on levännyt varsin harvan valmentajajoukon harteilla. Ja vaikka en halua ikärasismia harrastaa, osa tuosta joukosta on jo lähestymässä eläkeikää tai on jo sen saavuttanutkin. No voihan tietysti ajatella, että silloinhan sitä on aikaa valmentaa…..

Jos haluamme, että laadukas valmennustoiminta ja hyvä kilpailumenestys KUY:ssä edelleen jatkuu, on uusien valmentajien kouluttaminen ja mukaan saaminen aktiiviseen valmennustoimintaan ehdoton edellytys. Valmentajaresurssin kasvattaminen mahdollistaa myös entistä paremman mahdollisuuden myös seuran sisällä lajiryhmävalmennukseen. Joka kuitenkin nuorisovalmennusiän yläpäässä ja erityisesti jo maajoukkuetason urheilijoiden kanssa on ehdoton edellytys nousemiseen kansainväliselle tasolle. Harva huippu-urheilija enää treenaa harjoitusryhmissä, jossa samaan aikaan on usean eri lajin tai lajiryhmän urheilijoita samaan aikaan treenaamassa. Varsinkaan sitä entistä enemmän painottuvaa lajiharjoittelua. Peruskuntoahan toki voi harjoitella useamman lajin harrastajien kanssa samassa ryhmässä.

Toivon, että juuri alkaneena toimintavuotena uuden valmennuspäällikön johdolla seuramme valmennustoimikunta saa käyntiin kehittämistoimet, jolla kehittyvien urheilijoidemme valmennusta saadaan jalostumaan entistä vankemman ja osaavamman valmentajajoukon voimin. Valmentajien kouluttaminen ja tiivis yhteistyö antaa varmasti seurallemme edellytykset kehittyä kohti toimintakäsikirjan visiota. Vakiinnuttaa paikka viiden parhaan seuran joukossa valtakunnallisesti. Ja lainaten haastattelutilanteessa kuulemiani tulevan valmennuspäällikkömme sanoja, ”toivon, että jokaisella valmentajalla on hyvä toimia seurassa”. Se takaa myös urheilijoille hyvät eväät menestykseen.

joli

Avainsanat: valmennus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini