Valmennuksen vaiheilla jatkoa....

Tiistai 8.12.2015 - joli


Nyt kun olen lähes vuoden ollut vähemmän valmennuskiireinen, on ollut aikaa pohdiskella erilaisia asioita, niin valmennuksen vaiheilta, kuin myös monilta muilta elämän alueilta. Viime kerran tekstissäni sivusin oman kilpaurheilijan urani alku- ja loppuvaihetta. Se keskivaihehan olikin lyhyt, kun loppuvaiheen saavutin jo alle kaksikymppisenä. Aloittelin silloin kilpauran loppuvaiheen aikoihin myös omaa valmentajan uraani, ja jos ynnäilen valmennusvuosia, joita on takanapäin, niin niitä kertyy jo lähes 40 vuotta. Toki siellä vuosien varrella oli joku vaihe,jolloin olin myös hiukan vähemmän kiinni aktiivisessa valmennuksessa. Mutta kun työelämäni on täyttänyt myös liikunta, voi todeta, että jollain tavalla valmennuksessa tai ainakin liikunnan parissa on tullut oltua yli 40 vuotta. Tästä nyt varmaan joku vetää johtopäätöksen ja kenties toivookin, että jatkossa en enää valmentaisi, vaan antaisin sen jo nuorempien ja kenties innokkaampien käsiin. Mutta kyllä sitä paloa on taas välivuoden jälkeen sielussa tuntunut, ja olenkin antanut ymmärtää, että jossain määrin lisävastuuta olen valmis vastaanottamaan, jos siihen katsotaan olevan tarvetta. Ja olenhan jo jonkun seuramme yhteistreeninkin käynyt vetämässä, ja varmaan jatkoa sille seuraa lähipäivinä.

Joukkuevalmennuksesta yksilön valmentamiseen

Oman valmentajan urani olen aikanaan aloittanut joukkuelajeista. Pesäpallo ja lentopallo olivat pelejä, joita nuoruusvuosina tuli pelailtuakin ihan kilpasarjoissa. Ja molemmissa lajeissa toimin myös pelaamisen lisäksi valmentajana. Jossain vaiheessa sitten kysyntää tuli myös yleisurheilun puolelta, lähinnä kestävyysjuoksijoiden puolelta. Olinhan itsekin ollut lajissa sisällä koko juniorivuosieni ajan. Joukkuevalmennuksen haastavuus ja samalla kiehtovuus on siinä, että siinä täytyy kehittää urheilijaa yksilönä, ja samalla huolehtia siitä, että useat yksilöt pystyvät toimimaan saumattomasti joukkueena, josta saadaan mahdollisimman hyvä tulos ulos. Ja kun on seurannut nykyisin joukkuelajien valmennusta ja eri valmentajien toimintaa, olen ollut havaitsevinani, että osa valmentajista painottaa entistä enemmän yksilöiden kehittämistä, ja rakentaa sitä kautta toimivan joukkueen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö valmentautuminen joukkueena olisi tärkeä asia. Kun kuitenkin joukkueen tulos parhaimmillaan on paljon enemmän kuin sen yksilöiden summa. Aiempina vuosina vallalla oli enemmän valmentautuminen joukkueen kehittämisen kautta, yksilön kehittäminen ei ehken ollut niin paljon painopisteenä. Oman näkemykseni mukaan nykyinen yksilön kautta joukkueeksi lienee parempi tapa toimia, mutta toki sekin täytyy muistaa, että samaan lopputulokseen voi päästä niin monella tavalla. Ja tämä pätee hyvin monessa muussakin asiassa, kuin valmennuksessa.

Yksilöurheilijan valmennuksessa, varmaan sekä valmentajan että urheilijan näkökulmasta on kiehtovaa ja palkitsevaa se, että urheilutulokseen ja sen laatuun vaikuttaa lähes pelkästään vain urheilijan oma suoritus ja onnistuminen. Kilpailusuorituksessa ei pääse kenenkään joukkuekaverin siivellä menestykseen tai jos menestystä ei tule, kenenkään joukkuetoverin syyksi menestymättömyyttä ei voi sysätä. Silloin on syytä urheilijan ja valmentajan analysoida tekemisensä ja tekemättä jättämisensä tarkkaan. Toki onhan kamppailulajeissa kylläkin menestyksen tiellä mahdollisesti vielä kovempi vastus, joka voi omalla toiminnallaan tai taktisilla oivalluksillaan saada kanssakilpailijan huipputuloksen estettyä, joten menestys ei silloin ole pelkästään urheilijasta itsestään kiinni.

KUY:llä näytön paikka

Kuudetta toimintavuottaan päättelevä kotiseurani KUY on haastavan tilanteen edessä. Nuorisourheilun puolella toimintoja on saatu kehitettyä varsin monipuoliseksi, ja uusia toimintamuotoja on käynnissä, joiden kautta seuraan saadaan jatkuvasti uutta urheiluväkeä, lapsia ja jo hieman varttuneempiakin. Ja kun katsoo seuran valmennusurheilijoiden menestyksen kehitystä muutaman vuoden ajalta, on siinä tapahtunut valtava harppaus. Maajoukkueurheilijan tasolla on monta seuramme urheilijaa, ja SM-mitalistien määrä on vuosi vuodelta vaan kasvanut. Tämä asettaa seuran valmennustoiminnan erittäin suuren haasteen eteen. Kuinka organisoida urheilijoiden valmennustoiminta niin, että kehitystä jo SM-tasolla olevien urheilijoiden kohdalla tapahtuisi edelleen. Ja kun samaan aikaan nuorimmista ikäluokista varsinaisen nuorisovalmennuksen pariin tulee uusia lahjakkaita urheilijanalkuja, pitää heillekin taata jatkossa entistä laadukkaampi valmennus- ja harjoitteluympäristö. Tehtävä ei ole helppo, vaan vaatii seuran valmennusväeltä todella hyvää suunnittelua ja organisointikykyä. Eikä tätä tehtävää helpota ainakaan päätoimisen valmennuspäällikön vaihtuminen vuoden vaihteessa. Myös Keski-Uudenmaan alueen harjoittelupaikat varsinkin talviaikaan antavat oman haasteensa laadukkaan valmennustoiminnan järjestämiseksi.

Valmentajarekrytointi ja koulutus avainasemassa

Kun valmennuksen pariin tulee entistä enemmän uusia urheilijanalkuja, on mielestäni seuramme aktiivivalmentajien määrää saatava lähivuosina rutkasti kasvatettua. Ei näinkään ison seuran nuorisovalmennus voi olla vain muutaman valmentajan harteilla. Jos ja kun nuorten sarjalaisten SM-tasolle nousu jatkuu viime vuosien malliin, emme millään selviä ainoastaan 5-6 aktiivisella ”nuorisovalmennustason” valmentajalla. Ja kun meitä jo kokeneita ja pitkään valmennustoiminnassa mukana olleita valmentajia on siinä joukossa joitakin, on se selvä tosiasia, että uusia valmentajia aktiiviseen valmennustoimintaan tarvitaan. Jos seuramme urheilijanpolku toimii jo jollain tasolla, jopa hyvin, pitää myös valmentajan polulle saada uusia innokkaita valmentajia, jotta laadukas valmennustoiminta voi seurassamme jatkua, ja urheilullinen menestys myös kehittyä eteenpäin. Jos seuramme aikoo tavoitella edelleen toimintakäsikirjaan kirjattuja visiotaan ja keskeisiä päämääriään, on tämän asian kehittäminen yksi avainasioista. Toki kehittämisen kohteita on varmasti monia muitakin, mutta ne lienevät sitten seuraavien blogini asioita…..

joli

Avainsanat: valmennus, yleisurheilu, KUY


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini