Kahdenlaista draamaa

Keskiviikko 7.9.2011 klo 12:40


Loppuviikon Suomi-Ruotsi -yleisurheilumaaottelusta on tulossa hyvin tasainen. Ainakin ennakkomerkit viittaavat siihen. Voi sanoa, että jokaisessa neljässä ottelussa voittajan ratkaisee venymiskyky. Nyt sitä kerrankin tarvittaisiin suomalaisilta.
Tilastotulosten valossa Suomi voittaisi kaikki maaottelut, mutta vain äärimmäisen niukasti: miehet 212-198, naiset 209-201, pojat 105-96 ja tytöt 101-100.
Eli Suomi tarvitsee stadikalle kannustavan ja äänekkään kotiyleisön.
Ottanette huomioon!

o o o

Maaaottelu on viimeisiä kisoja, joka vielä vaikuttavat ensi vuoden seuraluokitteluun. Maaottelussa urheilevat tuovat seuroilleen ns. arvokisapisteitä. KUY:n yleisen sarjan urheilijoista mukana ovat Niina Kelo kuulassa ja keihäässä sekä Mika Loikkanen kiekossa.
Luokittelupisteiden kärki ennen Ruotsi-ottelua on äärimmäisen tasainen: HKV 1014,5 - Tampereen Pyrintö 1012,25. Sitten tulevat Turun Urheiluliitto 921,5, Lahden Ahkera 706,25 ja Jyväskylän KU 703 pisteellä.
KUY on 427,75 pisteellään 14:s ja säilymässä superluokan (20 parasta) seurana. L-UU on sijalla 17 (327,259, JanJa 27:s (245,25) ja NYU 32:s (219,75).
Seuraluokittelu koostuu Kalevan maljan pisteistä, arvokisapisteistä, luokkaurheilijoiden määrästä, 14-15 v. SM-kisoista ja passien määrästä. Passipisteissä KUY on koko maan kuudenneksi paras, edellä vain EspT, LapprUM, SeinäjSU, TuUL ja JKU. 14/15 v. kisapisteissä KUY on maan 10. paras, arvokisapisteissä jaetulla 12:nnella sijalla, luokkaurheilijoissa 14:s ja KM-pisteissä 22:s.
Viime vuoden luokittelupisteissä KUY oli myös 14:s. Silloin lopullinen pistemäärä oli 459,25.

o o o

Pieni takaisku seuralle, mutta vielä suurempi urheilijalle oli se, ettei Antti Kempasta valittu Ruotsi-maaotteluun 10.000 metrin (rata)kävelyyn. Antin mukaan piti olla selvää, että Kalevan kisojen kolme parasta valitaan maaotteluun. Lisäksi arvokisakävijät ovat aina olleet etusijalla. Joissakin heittolajeissa ja pikajuoksuissa on paikoista Suomen mestareiden takana karsittu, mutta kävelyssä ei karsintakisoihin voida mennä.
Kempaksen mukaan kymppi olisi ollut hänelle hyvin tarpeellinen irtiottokisa ennen 24. syyskuuta Saksan Naumburgissa käveltävää kansainvälistä kisaa.
Mutta lajivalmentaja Reima Salonen  katsoi paremmaksi valita kisaan oman henkilökohtaisen valmennettavansa Aku Partasen, Antti harmitteli.
Kempaksen kisa Daegussa päättyi 38 km:n kohdalla. Paukkuja jäi rutosti käyttämättä, joten maaotteluun tuusulalainen olisi ollut enemmän kuin halukas.
MM-kisoissa Kempas sortui monien muiden lailla tankkausvirheeseen. Oli valmistuduttu  28-30 asteen keliin, mutta kahtena viimeisenä kisapäivänä lämpöä olikin 50 km kävelyn ja miesten maratonin alkaessa vain 20 astetta.
Maratoonarit ehtivät reagoida muuttuneisiin olosuhteisiin paremmin kuin päivää aiemmin tuleen joutunet kävelijät.
Tein nesteestä liian voimakkaan sekoituksen. Se oli selvä taktinen virhe, Kempas tunnustaa.
Laattaa heittivät monet muutkin Jarkko Kinnunen mukaan lukien.
Taas kerran nähtiin kuinka pienestä on kiinni menestyminen erittäin pitkäkestoisessa lajissa.

o o o

Vakavalla asialla ei pitäisi laskea leikkiä, mutta Kempaksella on vielä paljion oppimista kävelyn ihmeellisessä ja vaativassa maailmassa. Yksi tällainen on taito kävellä polvet suorina, vaikka kurkku huutaisi hoosiannaa nestemäisenä poistumana.
Antti hymähtää, että taito olisi tarpeellinen. Nyt tuli kolmas punainen, kun kilpailija yritti tyhjentää sisälmyksiä ja edetä koko ajan. Kempas teki tätä useammalla kierroksella. Kinnusen tyhjennys tuli kerralla mutta sitä vuolaampana.
Antti oli puolimatkassa (25 km 1.56.39) 3.53 vauhdissa. 38 km meni ajassa 2.58 eli vieläkin 3.55 loppuaikaa enteilevästi.
Minulla oli viimeiseen 12 km:iin aikaa 61 minuuttia eli olisin saanut edetä yli 5 minuutin km-vauhtia. Olin tosi hyvävoimainen eli ei olisi tehnyt tiukkaakaan Lontoon olympialaisten A-raja 3.59, Kempas sanoo.
Naumburgiin on tulossa Kempaksen lisäksi muitakin Daegussa keskeyttäneitä. Pari viikkoa Naumburgia myöhemmin kävellään Ranskan mestaruuskisa ja myöhemminn syksyllä vielä New Yorkissa ja Australiassa.
Kempas sanoo lähtevänsä Saksaan luottavaisena, sillä kuntohuippu tuntuisi tulevan hieman myöhässä. Nyt sitä pitää hivenen lykätä harjoittelulla, että kaikki olisi huipussaan Saksan kisassa.

o o o

Antti Kempas ei ollut valmentaisänsä Martin kanssa ainoa KUY:n tai sen edeltäjäseurojen edustaja MM-Daegussa. Yleisradion kisatiimiin kuului toisena leikkaajana Pekka Lehtikangas. Lehtikangas urheili aikanaan Hyrylän Reippaassa.
Pekka sanoo harrastaneensa kaikkia yleisurheilulajeja, mutta korkeushyppy oli se mieluisin laji. Paras saavutus tuli kuitenkin Antti Kempaksen ja Aleksi Lappalaisen kanssa. Kyseessä oli  Suomen mestaruus P14-sarjan kävelyviestissä.
Lehtikangas on ollut töissä Ylellä vuodesta 2004. Pääasiassa hän on tehnyt draamaa ja viihdettä. Daegu oli ensimmäinen urheilukomennus ulkomaille. Ulkomailla Lehtikangas viettää seuraavat kuusi vikkoa, sillä torstaina hän lentää lomamatkalle Yhdysvaltoihin.

Poutsu
erkki.poutanen@elisanet.fi


Kommentit

5.1.2012 21:47  Laina

Mielenkiintoinen aihe on kommentin arvoinen - vaikkakin vähän myöhässä. Sinun kannattaisi kirjoittaa tästä aiheesta lisää. Tsemppiä :-)


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini