Poutsu: Tuli täysi vesiperä

Lauantai 3.9.2011 klo 16:39


Hannu Pelttari oli viime kolumnissaan vain osittain oikeilla jäljillä, kun piti ylimitoitettuna ehdotustani yleisurheilumme kriisikokouksesta. Pelttari perustelee näkemystään maiden menestyksellä väestömääriin suhteutettuna. Mutta! Eihän huippu-urheilu ole suhteellisuusmatematiikkaa tai Kaikki pelaa-touhua! Jos SUL:ssa puhutaan huippu-urheilusta ja Jarmo Mäkelän titteliin on huippu-urheilujohtaja, ei Suomen suhteellinen osuus, esimerkiksi joku 0,7 prosenttia MM-mitaleista, oikien huippu-urheiluorientoituneita suomalaisia tyydytä. Eikä tarvitsekaan.
Kun samaan aikaan 108.000 asukkaan Grenada voittaa kultaa miesten 400 metrillä ja päälle vielä kuudennen sijan. Tai 1,5 miljoonan asukkaan Botswana naisten ratakierroksen kullan.
Yhtä lailla emme voi olla tyytyväisiä keihäänheittomme tilaan. Lajivalmentaja Hannu Kangas iloitsee siitä, että meillä on tällä kaudella yhdeksän 80 metrin heittäjää. Mitä väliä, jos kaikki rimpuilevat tuon kasikymppisen kimpussa ja paras heistä on MM-kisoissa vasta yhdeksäs. Ja naisten kilpailuun ei heikkojen tulosten takia voitu lähettää ketään.
Kuitenkin Suomen miehet ja naiset ovat kolmissatoista MM-kisoissa voittaneet yhteensä yhdeksän keihäsmitalia kahdeksissa eri kisoissa. Nyt jo toiset MM-kisat peräkkäin ilman keihäsmitalia!
Ja kuitenkin keihäsmitali on meillä ehkä se kaikkein arvostetuin olipa lajin arvostus muualla sitten mitä tahansa. Vaikka pesäpallon luokkaa.

o o o

Kyllä meilläkin on yleisurheilussa ollut lahjakkuuksia. Etenkin 1980- ja 1990-luvuilla nuoremme kantoivat MM- ja EM-kisoista mitaleja niska vääränä. Jotenkin laadukkaaksi mainostettu valmennus kuitenkin vaan onnistui aina pilaamaan valtaosan talenteista. Vain muutamista tuli  huippuja yleiseenkin sarjaan - huippuvalmennuksesta huolimatta.
Arvokisojen tulostason sanotaan kohonneen vuosi vuodelta. D-kirjaimeen liittyvien villien vuosien jälkeen tilanne on tasoittunut. Taso lajeissa vaihtelee vuosittain. Jopa MM-kisoissa.
Kansainvälisissä kisoissa pitäisi vaan menestyäkseen pystyä edes kauden parhaisiin tuloksiin. Niin ja ennen kaikkia selviytyä kisoihin terveenä, mikä tuntuu nykyisin olevan ylivoimaisen vaikeata.
Daegussakin menestymisen edellytyksiä olisi ollut. Loppukilpailuissa taso ja taktiikka ei aina päätä huimannut. 3000 metrin estejuoksussa mitaliin olisi riittänyt 8.16 ja keihäässä 84 metriä. Ei mahdotonta Keskisalolle tai keihäreillemme, jos he olisivat urheilleet tasoilla, jossa ovat joskus jo olleet.
Kun näin on, jäi Suomi ensi kertaa MM-kisojen historiassa ilman ensimmäistäkään pistesijaa. Kahdesti oli jääty aiemmin  mitalitta. Nyt pantiin vielä pahemmaksi.
Tavoitteena oli yksi mitali ja kaksi pistesijaa. Tuli täydellinen vesiperä. Välttävät arvosanat saavat vain yhdeksänneksi sijoittuneet O-P. Karjalainen ja Antti Ruuskanen sekä välieriin juossut Jonathan Åstrand.
Vaan häävisti ei mennyt muillakaan Pohjoismailla. Thorkildsenin keihäshopean lisäksi Norja sai myös neljännen sijan Jaysuma Saidy Nduren (200 m 19.95) ansiosta. Åstrandille Nduren esitysten luuliisi antavan lisäpotkua. Kaikki on sittenkin mahdollista!


o o o

Ensi vuonna ovat edessä EM-kotikisat typistetyllä ohjelmalla ja olympiakisat Lontoossa. Yhden harjoituskauden aikana ei ihmeitä voi tehdä.  Katseet ja suunnitelmat lieneekin syytä tehdä ensi vuotta kauemmaksi.
KUY:n nettisivujen toimitus joka tapauksessa tuntee huolensa tilanteesta. Perjantaina lähetimme kiertokyselyn SUL:n  liittohallituksen 40 jäsenelle. Teimme vain yhden kysymyksen: 

Mitä yleisurheilussamme pitäisi mielestäsi tehdä kansainvälisen arvokisamenestyksen turvaamiseksi tulevina vuosina?


Pyysimme vapaamuotoisia vastauksia, jotka julkaisemme näillä sivuilla. Pari liittohallituksen jäsentä on jo ehtinyt vastatakin.
MM-kisojen aikana eri yhteyksissä nimenomaan liittovaltuustoa on huudettu hätiin etsimään lääkkeitä huippuyleisurheilumme suunnan muuttamiseksi.

o o o

Kun MM-kisat ovat suomalaisittain jo päättyneet, on syytä antaa kahdet ruusut. Ensimmäiset Antti Ruuskaselle, joka finaalin jälkeen esiintyi asiallisesti eikä hakenut selitykseksi vaisulle esitykselleen keihään valintajupakkaa. Toiset Mika Lehtimäelle, Ylen tv-selostamon asiantuntijalle, joka ei jäänyt missään vaiheessa sanattomaksi. Jos Lehtimäki ei heti jotakin asiaa sanoa, sanoin sen kymmenen sekunnin kuluttua. Todellinen haka asiantuntijana. Jos/kun Antero Mertaranta vaihtaa kanavaa, Lehtimäki pystyy hoitamaan sekä selostamista että asiantuntijan roolia. Säästöjähän se Yle kuitenkin hakee!

Ps/3.9.: Eräs maa oli naisten pikaviestissä neljäs ja olisi ollut miesten vastaavassa mitaleilla, ellei pari muuta joukkuetta olisi pilannut heiltäkin viimeisen vaihdon. Mutta mikäs Trinidad ja Tobacon oli pärjätessä, kun joukkueessa on kaksi maata, Trinidad ja Tobaco!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini