Ryynänen vakuuttavasti kaksoismestariksi

07.08.2016

Robin Ryynänen otti suvereenisti toisen Suomen mestaruutensa Lappeenrannassa 19- ja 22-vuotiaiden SM-kilpailujen kolmantena kilpailupäivänä. Perjantain 1500 metrin mestaruuden jatkoksi Ryynäsen kaulaan ripustettiin toinen kultamitali 19-vuotiaiden 5000 metrin juoksun jälkeen. Miesten vitosen alkukilometrit juostiin noin 3.04-kilometrivauhtia. Parin kilometrin jonojuoksun jälkeen Ryynänen lisäsi vauhtia ja naputteli seuraavat kilometrit hiukan alle kolmen minuutin km-vauhtia. Ero kakkosena maaliin tulleeseen Valkeakosken Teemu Visalaan kertyi maalissa liki 20 sekuntia. Täysin tyytyväinen juoksunsa sujumiseen Robin, ei ollut, varsinkaan kun aika lipsahti 45 sadasosaa 15 minuutin päälle. Ryynäsen aika jäi vajaat 15 sekuntia keskikesän MM-kilpailuissa juostusta ennätyksestä, mutta SM-juoksuissahan aika ei ole pääasia, vaan menestyminen. Ja kahden kultamitalin ottaminen kestävyysmatkoilla selvillä eroilla oli varsin vakuuttava suoritus, johon voi kyllä olla tyytyväinen.

Määttänen kauden parhaallaan taas hopealle

Eveliina Määttänen juoksi aidatulla ratakierroksella kauden parhaan juoksunsa, sijoittuen jälleen hopealle. Kultaan juoksi 400 metrin sileän tavoin Vantaan Hilla Uusimäki, joka kellottikin uuden hienon ennätyksen 56,95. Uusimäen vanavedessä Määttänen juoksi maaliin kohtuullisen tasapainoisella juoksulla aikaan 58,79. Toki aivan tyytyväinen Määttänen ei juoksunsa aidanylityksiin ollut, ja varmasti aivan nappijuoksulla vajaat kaksi kymmenystä parempi ennätysaika olisi voinut Kimpisen mondolla petraantua.

Wallenius joutui luovuttamaan vitosella

22-vuotiaiden naisten 5000 metrille KUY:n Noora Wallenius lähti tilastoykkösenä matkaan. Alkumatka sujuikin aivan kärjen vauhdissa, mutta reilun kolmen kilometrin jälkeen Wallenius joutui toteamaan juoksutuntemuksensa niin vaikeaksi, että katsoi parhaimmaksi keskeyttää kakkospaikalta. Noora on sairastellut kesän aikana, eikä tuntemus 1500 metrin hopean jälkeenkään toiselle kisamatkalle lähtiessä ollut paras mahdollinen. Wallenius lähtee reilun viikon päästä takaisin Yhdysvaltoihin, jossa yliopisto- ja harjoittelupaikka vaihtuu Floridaan. Siksikin turha riskinotto terveyden kustannuksella oli varmasti järkevä ratkaisu, jotta harjoittelukauden alku voidaan rapakon takana aloittaa terveenä.

Hyvärinen pistesijalle keihäässä

22-vuotiaiden keihääseen KUY sai mukaan kaksi heittäjää. Kymmenottelija Petri Ihander ja Joonas Hyvärinen lähtivät hakemaan hyvää tulosta ja menestystä tässä suomalaisten lempilajissa. Keihäskisan voittoon kiskaisi Äänekosken Jami Kinnunen, joka heitti jokaisella mitatulla heitollaan yli 70 metriä. Parhaaseen heittoonsa hän sai mittaa 75,20, joka on hänen ennätystuloksensa. KUY:n heittäjistä paremmin SM-taistossa onnistui Joonas Hyvärinen, joka nosti itsensä viimeisellä heitolla kahdeksannelta sijalta viidenneksi. Hyvärisen tulos oli 62,96, mikä jäi vajaat neljä metriä hänen kuukausi sitten heittämästään ennätystuloksesta. Mitaliin olisi kyllä vaadittu reilu ennätysparannus. Petri Ihander sai parhaalleen heitolleen mittaa 58,85, mikä ei aivan riittänyt kolmelle viimeiselle kierrokselle. Ihanderin sijoitus lopputuloksissa oli yhdeksäs.

Janina Pykäri ja Nelly Roukala lähtivät 19-sarjan kolmiloikkapaikalle hyvät hypyt ja ennätykset mielessään. Roukalan viikko sitten loukkaama nilkka ei kuitenkaan kestänyt hyppäämistä, vaan hän joutui  verryttelyhyppyjen jälkeen pyytämään toimitsijoilta merkitsemään pöytäkirjaan DNS. Janina Pykäri hyppäsi loikassa ennätyksensä, joka kirjataan nyt 11,12. Tuolla tuloksella sijoituttiin SM-tasolla sijalle 11.

Kokonaistulos hyvä, jopa lähellä erinomaista

Kokonaisuutena KUY:n menestys Lappeenrannassa oli mielestäni hyvä, jopa erinomainen. Kalevan Maljan pisteitä seuran urheilijat keräsivät kilpailuista 38, mikä oli kahdeksanneksi paras pistemäärä seurojen keskinäisessä vertailussa. Ja kun ottaa huomioon, että pari potentiaalista mitaliehdokasta(Mahonen ja Rouhiainen) joutuivat jättämään kisat kokonaan väliin loukkaantumisen ja sairastumisen vuoksi, voi tuota pistemäärää pitää erinomaisena. Mitaleita seuran urheilijoiden palkintokaappeihin kertyi kuusi kappaletta, joista kultaisia puolet ja loput hopeisia. KUY:n Lappeenrannassa esiintyneiden mitaliurheilijoiden kilpailukausi jatkuu oletettavasti Pohjoismaisilla maaotteluilla. 19-vuotiaiden maaotteluun Islantiin jo viikon päästä on lähdössä Robin Ryynänen. 22-vuotiaiden maaotteluun seuraavana viikonloppuna lienee Eveliina Määttänen pääsemässä mukaan. Kilpakävelijöiden PM-kisat ovat sitten syyskuun puolella Norjassa. Jere Niemen valinta tuohon kilpailuun lienee myös todennäköistä. Ja toki aikuisten Suomi-Ruotsi-maaotteluun on ainakin Eveliina Määttäsellä mahdollisuudet päästä.